GRÖNBETESKYCKLING

Hos oss på Strömnäsgården har vi koll på hela processen, från kläckning till uppfödning och slutligen slakt i vårt eget gårdsslakteri. Alltså, vi transpoterar inga levande fåglar. Detta gör vår kyckling till en helt unik produkt här uppe i norr. Vi är otroligt stolta över att kunna säga att våra kycklingar har haft ett fantastiskt liv.

Vi erbjuder dig som kund att förboka  din grönbeteskyckling i vår nätbutik  inför kommande säsong. Det gör att du som kund kan vara säker på att just du kan fylla din frys med en riktigt bra och god kyckling. Det hjälper även oss att planera vår verksamhet utifrån den efterfrågan som finns.

Så tack för att du förbokar din kyckling!

KLÄCKNING OCH UPPFÖDNING

Vi kläcker avelsäggen direkt på gården i vårt kläckskåp. De nykläckyta kycklingarna spenderar sedan sina första tre veckor inomhus. Sedan kommer de ut i våra mobila enheter som flyttas dagligen. 

VAD ÄTER KYCKLINGARNA?

Kycklingen får från första dagen ett startfoder avsett för kycklingar. Vi köper också kornkross lokalt som vi blandar med fodret från och med vecka två. När kycklingen vid tre veckors ålder flyttar ut äter den även gräs, insekter och larver.

SLAKT

Efter ca 8 veckor så slaktas kycklingarna i vårt eget gårdsslakteri. 

PACKNING

Dagen efter slakt så förpackas kycklingen i krymppåsar i slakteriet. Den fryses sedan in hel. Om slakten förekommer i samband med en REKO-utlämning så levereras kycklingen färsk, annars är det fryst som gäller.

FÖRBOKA SOM PRIVAT KUND

Slutsålt för denna säsong. Du är  välkommen att förboka din grönbeteskyckling med Early Bird-pris från 1 Mars 2021 i vår nätbutik.

FÖRBOKA SOM RESTURANG ELLER AFFÄR

Slutsålt för denna säsong!  Kontakta oss för prisuppgifter och leveransdatum inför säsong 2021.

LEVERANS

Produktionen av grönbeteskyckling sker endast sommartid med första leverans i slutet av juni och pågår så långt lagret räcker.

Leveranser av grönbeteskyckling sker främst i Boden/Luleå och Piteå via REKO-ringar. Önskas större mängder till andra orter så ta kontakt med oss för prisuppgifter.

Första leverans för säsongen 2021 kommer att ske via de båda REKO-ringarna under juli månad. Mer information kommer närmare.

För leverans av kycklinghals ta kontakt med oss.

Hur gör man?

1. Gå med i den aktuella REKO-gruppen på facebook. REKO Rutt 616 Luleå-Boden och REKO-ring Piteå

2. Boka dina produkter i vår nätbutik.

3. Skriv ditt bokningsnummer och vad du har beställt under vårt säljinlägg i den aktuella REKO-gruppen. (Säljinlägget brukar komma upp ca två veckor innan utlämning).

4. Vi kommer då att svara med tummen upp att vi har sett din bokning.

5. På den aktuella dagen tar vi med dina produkter och du betalar endast mellanskillnaden på plats (alla kycklingar väger ju olika mycket).

OBS! Det går alltid bra att hämta bokade produkter hemma hos oss på gården enligt överenskommelse.

GRÖNBETESKÖTT

Hos oss på Strömnäsgården föder vi upp fjällkor på endast grovfoder. Dessa djur vistas utomhus året om. På sommaren förflyttas de i mindre hagar dagligen för att ta hand om våra marker på ett bra sätt. Under vintern har de tillgång till halmad ligghal i vår vinterhage. Kossor är väldigt sociala djur och så fort det händer något är de nyfikna och vill vara med. Vi har lärt oss att kossor är väldigt trevliga och inteligenta djur. Många tror att de fryser när de tillbringar sin tid utomhus även på vintern. Så är inte fallet, kossorna påverkas inte alls av kyla och deras päls växer när de tillbringar tiden utomhus. Vi har ett samarbete med vår grannbonde och köper in både kalvar och äldre fjällkor från honom. Ett riktigt bra samarbete eftersom tjurkalvar inte behövs i en mjölkbesättning.

Vad äter kossorna?

Våra kossor äter endast grovfoder. Det vill säga, på sommaren betar de våra marker och på vintern äter de ensillage. Det är deras naturliga föda så därför ger vi inget spannmål.

Slakt

Våra djur går tre betessäsonger hos oss innan de slaktas. Då hinner de växa ordentligt och muskla sig på ett bra sätt. I nuläget skickar vi iväg våra djur till slakteriet i Burträsk. Där har vi möjligheten att själv bestämma hur våra köttlådor ska se ut. Vi har också möjlighet att få ta till vara på hela djuret så som märgben och organ, vilket är viktigt för oss.

Förboka som privat kund

Vi säljer 10-kiloslådor med blandade styckdetaljer samt färslådor, innälvslådor, talg och märgben. Förboka dina nötprodukter i vår nätbutik. Endast några produkter kvar från året 2020. Nästa slakt planeras till hösten 2021.

Förbokning som resturang eller affär

Vi erbjuder möjligheten att köpa ett halvt eller ett helt djur. Kontakta oss för prisuppgifter och leveransdatum. Nästa slakt är beräknad till hösten 2021.

Leverans

Vi erbjuder försäljning av grönbeteskött från våra fjällkor under hösten Okt/Nov och den pågår så långt lagret räcker.

Leveranser av grönbeteskött sker främst i Boden/Luleå  via REKO-ringar. Önskas större mängder till andra orter så ta kontakt med oss för prisuppgifter.

Nästa leverans via REKO kommer troligen att ske i slutet av november 2021. Vid beställning av återstående produkter ta kontakt med oss.

Hur gör man?

1. Gå med i den aktuella REKO-gruppen på facebook. Reko Rutt 616 Luleå - Boden

REKO-ring Piteå

2. Boka dina produkter i vår nätbutik..

3. Skriv ditt bokningsnummer och vad du har beställt under vårt säljinlägg i den aktuella REKO-gruppen. (Säljinlägget brukar komma upp ca två veckor innan utlämning).

4. Vi kommer då att svara med tummen upp att vi har sett din bokning.

5. På den aktuella dagen tar vi med dina produkter och du betalar återstånde pris på plats.

OBS! Det går alltid bra att hämta bokade produkter hemma hos oss på gården enligt överenskommelse.

Till startsidan

KLÄCKNING

Först går man i väntans tider och är faktiskt osäker om det ska bli något alls, men det blir det. Välkommen in i kläckrummet!

KYCKLINGFLYTT

Följ med på en morgonflytt av våra kycklingar.

VI GÖR VÄRLDEN LITE GRÖNARE

Genom att flytta våra grönbeteskycklingar dagligen bidrar vi till en naturlig gödsling av markerna. Man ser tydligt att gräset som kommer upp är mycket grönare, växer bättre och består av helt andra arter än vad som växtre där tidigare.

INGET MATSVINN

Jo det är faktiskt sant!

För oss är det viktigt att hela djuret tas till vara. Det är också viktigt att ta till vara på maten även om den har skönhetsfel.

Vi tror att ni som kunder också tycker det. Läs mer här.

EN SLAKTDAG

Att slakta kyckling är ett hantverk. Mycket tekniker, tålamod och kärlek ska blandas ihop. Här kan du läsa mera.

VÅGAR DU VETA VART MATEN KOMMER IFRÅN?

Alltför många människor blundar för att det är ett djur som har dött när vi äter kött. Många blundar dessutom för hur djuret har levt. Det vill vi ändra på!

Vi vill göra dig medveten.

Det här är berättelsen om Sune

UTE ÅRET RUNT

I mitten av September då betet är slut flyttas djuren till vår vinterhage. Där finns det frostfritt vatten att skölja ner grovfodret med och  halmad ligghall. Under vintern brukar vi också få ett gäng" låne" kossor från grannbonden som väntast kalva till våren. Känns kanon att man kan hjälpas åt.